11 Kasım 2013 Pazartesi

Hayırlı İş…


“Hayırlısı olsun”, “Her işte bir hayır vardır”, “hayırlısı buymuş üzülme” vb. cümleleri hepimiz kullanıyoruz. Öyle ki bazen bu cümleler teselli kaynağımız oluyor, mutlak gözeticiyi anmamıza vesile oluyor. Bazen parasını çaldırmış, yahut çocuğunu kaybetmiş birisi için bu sözler boş sözler olabiliyor.
Şu sorulara cevap verelim:
1. Gerçekten de her işte bir hayır var mıdır?
2. Bir şeyin hayırlı mı yoksa hayırsız mı olduğunu nereden anlayacağız?
Savaş size farz kılındı, gerçi o size hoş gelmez. Olur ki siz, bir şeyden hoşlanmazsınız; oysa o sizin için bir hayırdır. Yine olabilir ki, siz bir şeyi seversiniz, oysaki o sizin için bir kötülüktür. Allah bilir, siz bilmezsiniz.
(Bakara-2/216)
Evvela birşeyin hayırlı olup olmadığının cevabını kime göre vermek gerektiğini belirlemek gerekli. Bazılarının hayır saydığı durum, bazılarına göre şer sayılabilir. Şöyle ki  işleri kesat giden bir dükkan sahibi, içinde bulunduğu durumu şer kabul ederken, karşısındaki rakibi için işlerinin artması hayır kabul edilebilir. Ya da mevkisinde hızla yükselen bir memur düşünün, ardından “allah yürü ya kulum dedi” der gıptayla bakarız. Allah ona hayır nasip etmiştir. Mi acaba?
Bakara 216. ayette anlatılan aslında bu. Size hoş gelen belki de akıbetiniz için hoş olmayabilir diyor Allah. Zaten bizim görür dediğimize Allah “…gözleri vardır onlarla görmezler(araf:179)” demiyor muydu? Bizim öldü dediğimize Allah “…onlara ölü demeyin(bakara:154)” demiyor muydu?
Biz hayrı ve şerri; makam, servet, şöhret vb. nefsani işlerin terazisinde tartıyoruz. Yanılgı burdan başlıyor.
Allah’a dayanıp güvenmemenin sonucu nefsani işlerle hemhal olurken girdiğimiz imtihanlardan başarıyla çıkamıyoruz. Neticesine razı olup iyi durumda da, kötü durumda da Allah’a şükretmiyoruz.
İşte her işte bir hayır var mı, yok mu; bunun cevabı budur. Eğer başa gelen iyi işte de şükredebiliyor ve bunun Allah’tan gelen bir lütuf olduğunu zikrediyorsak, bu hayırdır. Eğer başa gelen kötü işte de gene şükredip bunun bir uyarı olduğunu, Allah’ın bir rahmeti olduğunu bilirsek o kötü işte bizim hayrımıza olmuş olur.
Gerçek hayır takvadadır. Bizi Allah’a yaklaştıran her iş hayırlı, uzaklaştıran ise şerdendir.

Kaynak: www.diniyazilar.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder